Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepřiměřené zobecňování

Sice mne nepřekvapuje, že se po teroristickém útoku na Novém Zélandě rojí blogy, které hledají viníka. Každý cítí bezmoc i latentní spoluvinu. Můžeme za to jako lidský druh? Je každá vražda podmíněna světonázorem?

Zobecňování je jistě krásné, efektivní, elegantní a politicky výnosné. Zobecnění ve fyzice vedlo k elegantní rovnici AE, kdy E se rovná m krát c na druhou. Když se bavíte s fyzikem, vyžaduje po vás přesné vyjadřování. Je to usilovná snaha o naprosto přesné vymezení prokázané příčinné či alespoň logicko-matematické souvislosti.

Jinak jde na to boj o lidský světonázor. Začíná to již politickým pojmenováním. Například „nepřizpůsobiví“. Mluvčí tím může myslet mnohé. Nicméně v kolektivním vidění se rádo zobecňuje to negativní a odsouzeníhodné. Naopak, ti co volají po svobodě, obracejí se do historie k osobnostem, které jistě nebyly příliš přizpůsobivé.

Snad všechny možné úvahy o racionalitě jakési „spravedlivé“ vraždy popsal Dostojevskij v románu Zločin a trest. Hlavní hrdina hledá vnitřní omluvu pro svou vraždu poukazem ke spravedlnosti, tj. kým byla oběť. Obětí byla lichvářka. V dějinách vraždily velké osobnosti. Napoleon. V rámci kolektivního vraždění, jakým je válka, mnohým válečníkům vraždy prošly. Dějiny píší vítězové.

Paušální, zobecněné, odosobněné vidění je stálým reliktním instinktem někdejší kmenové společnosti. Ano. I rozvinuté země trpí komplexem kolektivity. Přitom představa, že by kdokoli mohl zjednat ve své komunitě bezpečí a pořádek, je zcela iracionální. Často se vychází z předpokladu, že muslimové jsou jednolitá skupina a že si proto mohou, musí udělat pořádek mezi sebou a tím zabrání násilnému terorismu. Jestliže to obrátím, pak třeba katolická komunita svými modlitbami by měla analogicky umravnit křesťanského šílence, který provede teroristický útok na obranu rasy či náboženství, obecně ve jménu nějaké kolektivní světonázorové vize. Kolektivismus kdekoli na světě se vyjadřuje a chová naprosto stejně. Předpokládá naprostou nepřátelskou shodu uvnitř nepřátelského – jiného kolektivu.

Jsem naprosto proti všem kolektivním vizím, které paušalizují naslepo, kdo kým je. Člověk je křehká bytost vržená do světa. V masové korelaci ztrácí jakoukoli identitu a často i soudnost. Kolektivní nepřátelství je založeno většinou na anonymitě. Kdyby se zveřejnily osobní osudy každého imigranta, nebylo by tolik nenávisti. Ale my o nich nechceme raději nic vědět. Podlomilo by to naši árijskou pevnost. Ve skutečnosti jediný světonázor je originální možnost každé lidské bytosti přežít všechny nástrahy kolektivistické společnosti.

Výše řečené nepopírá, že v sociologickém smyslu existují společenské skupiny. Jejich obrysy jsou ale vždy spíše strategické, než právně závazné. Často se berou do úst vágně vzniklé sociologické skupiny, aniž by se bralo v úvahu, že tyto skupiny nelze reálně právně sestavit, aby přebíraly nějakou zodpovědnost. Tedy: jsem sice sluníčko, ale necítím žádnou spoluodpovědnost za útoky kteréhokoliv teroristy, byť by se zaštiťoval čímkoliv.

Trestní právo samozřejmě zná pojem spoluviníka. V rámci práva takové osoby vyšetřuje a trestá. Jsou jimi třeba i schvalovatelé trestného činu, pokud je namířen proti údajným nepřátelům naší zdejší společnosti – muslimům. Někdo zaútočí na muslimy a my bychom zakazovali islám. Analogicky bychom měli zakázat křesťanství v reakci na Breivika a jeho následovníky?

Pochopitelně by značně pomohlo postavit kolektivní princip veřejného uvažování mimo zákon, ale to by v politice téměř nikdo nezůstal. Nicméně vývoj k tomu logicky směřuje. Je to jediná možnost, jak zajistit ekologii i v lidském politickém uvažování. Jednou provždy skončit s třídní nenávistí, s pojetím, že každý kapitalista nebo politik je lump a obráceně, ne každý nepřizpůsobivý je společnosti na obtíž, někdy může být dokonce jejím svědomím.

 

Autor: Zdenek Horner | pátek 15.3.2019 13:26 | karma článku: 6,41 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 774x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik