Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kterak křesťané chápou tezi Nastav 2. tvář

O křesťanství, zejména o jeho kodifikované podobě se mluví jako o nejsložitějším náboženství. Nový zákon v ušlechtilosti poezie, zejména díky Kristovým podobenstvím, překonává Starý zákon. Křesťané milují své nepřátele do 

roztrhání těla.

 

Epilog

18 - Každý, kdo slyší prorocká slova této knihy, ujišťuji: Kdokoli k nim něco přidá, Bůh mu přidá ran v této knize zapsaných. 19 – Kdokoli z prorockých slov této knihy něco odejme, Bůh odejme jeho díl ze stromu života a ze svatého města a z dobrých věcí v této knize zapsaných. 20 – Ten, který vydává svědectví o těchto věcech, říká: „Přijdu brzy.“ Amen, přijď, Pane Ježíši! 21 – Milost Pána Ježíše se všemi.

Tento výhrůžný zápis z konce Nového zákona není z Koránu, ale cituje podle vydání Bible, Překladu 21. století, kniha Zjevení 22:18n.

Muslimům se vyčítá, že považují svoje náboženství za nadřazené a podepírá se to současně tvrzením, že na Koránu, coby Božím proroctví, prý nelze nic změnit. Křesťanům toto vyčítat nelze? Znáte snad nějakou variantu Bible, která by tvrdila diametrálně něco jiného, než ostatní denominace? Některé denominace nezařazují do Starého či Nového zákona některé knihy. Ale do textu nezasáhl významově nikdo. Naopak je cítit jednota všech, katolíků i reformovaných najít co nejpravdivější společně přijatelný text. Viz Ekumenické vydání Svaté knihy.

"Muslimové považují své náboženství za nadřazené naší kultuře a tam jsou kořeny islamismu i terorismu. Měl jsem (v Anglii) muslimy profesory i spolužáky a všichni považovali své náboženství za nadřazené západní kultuře, bez výjimky." – říká Alexander Tomský, politolog a profesor evropských politických dějin; rovněž však i studovaný teolog. Není možné, aby nic netušil o nápadné podobě křesťanství a islámu. Podobní vykladači smyslu Písma či Koránu spoléhají na myšlenkovou pohodlnost, že si nikdo nebude bludy hlásané těmi správnými experty ověřovat. Je sice s podivem, že vůbec nějaké experty bere veřejnost vážně, protože co expert, to idiot. Považte, že takový expert studuje roky nějaké téma, na závěr o tématu napíše v dobré víře cosi originálního a pokrokového. Proč to dělá, když je zde zdravý rozum, který odhalí skutečná a nefabulovaná fakta během zlomku vteřiny? To je vážně na hlavu. Takto plýtvat mými daněmi, fuj!,  říkají si právem místní nejgeniálnější blogeři.

Heslo: „Nastav druhou tvář“ dnes z hlediska zdravého rozumu musíme považovat za nordickou lest. Nepřátelům se smí, a vlastně musí (jinak je to zrada vlastního národa) lhát. Křesťanství se vydává pomalu za něžnější náboženství než budhismus. Přitom neváhalo produkovat dobyvatele a kolonisty, jimž za jejich drastické služby bývaly odpuštěny nejen hříchy, ale i dluhy; o čemž dnešní dlužníci na doživotí mohou jenom snít. Když výroky Nového zákona jsou pro zdůvodnění válečnictví příliš měkké, přibereme briskně Starý zákon, jenž v tomto smyslu přináší korektní možnost opřít se o dobyvačnou rétoriku např. knihy Jozue, která si nijak nezadá s kritizovanými pasážemi Koránu o násilném řešení konfliktů s nevěřícími, či polověřícími lidmi knihy.

Výtka, že se na prorokově slovu nesmí nic měnit a všechno platí doslova, zejména násilné a výhružné pasáže namířené jen proti Euroatlanťanům, zejména však Čechům jaksi neobstojí proti velmi mlhavé, ovšem o to drastičtější výhrůžce v Epilogu Nového zákona. Nesmí se nic ubírat, ani přidávat, ale z čeho? Janovo apokalyptické evangelium nelze datovat v jeho vzniku za konec druhé poloviny 2. století našeho letopočtu. Křesťanství stále ještě živořilo mimo zákon. Legalizaci přinesl teprve Edikt Milánský 313. Konference o kanonizaci Písma Svatého proběhla za nejasných okolností až na konci 4. století. Na tomto nijak transparentním jednání se teprve poprvé kanonizoval seznam pravých částí Nového i Starého zákona pro křesťany. Toto vše způsobuje pochybnosti o tom, zdali byl vůbec svatý Jan autorem onoho výše citovaného Epilogu.

Tato skutečnost, že uvedený Epilog vyhrožuje zcela nesplnitelně komukoliv, o němž si nějaká křesťanskomocenská klika zamane, že přidal či ubral něco, co neměl, zavání hlubinnou totalitou, která je navíc oblečena do nenápadně abstraktního hávu. Proto jsem mimo církevní struktury zastáncem nekonfesní teologie, která se může potřebně kriticky postavit proti nesmyslům a protimluvům dogmatické doslovnosti jakéhokoli Písma. Tedy: Nechválím tímto pochybné adorování nesmyslnosti či rozporuplnosti Koránu, stejně tak Písma Svatého. Je to naprosto stejná parketa jen s jinými kulturními kulisami. Příště si můžeme podobně popovídat také třeba o blízkosti významů mnohoženství a nevěry.

Často mi mnozí pokládají otázku, tak čemu tedy věřím, když téměř ničemu nevěřím? Nelze nic více či méně než spoléhat na hlas svědomí. Koneckonců je na této premise postavena fikce každého právního systému. Když se kdokoli dopouští zločinu, tak ví, že se jej dopouští, neboť pociťuje nutnost své konání racionalizovaně utajit. Mohu-li tedy o svém konání bez obav veřejně mluvit, mám větší naději, že jdu po cestě dobra, jímž je nepřetržitá spása života. Nakonec velmi pěkně o tom zpívá jistý těšínský písničkář:  „...se smrtí smířit nelze se...“ Více netřeba.

Neutěšený politický křesťanismus, doprovázený neonarcistickou migrofobií je připraven vést partyzánskou válku všemi prostředky, pokud se nedostane k moci legálně. Dnes jej posiluje naivistická figurka někdejšího poradce prezidenta - Jakla. Jeho vstupním krédem je neznalost dehumanistických tezí SPD. Mnozí mu to jistě poslušně uvěří. Jak typické, jak nepokorné, tak nekonečně smutné...

 

Autor: Zdenek Horner | pátek 17.8.2018 7:19 | karma článku: 7,71 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 773x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik