JakoNacismus v Česku zvedá hlavu

23. 10. 2017 18:42:00
Po volebním úspěchu SPD Tomia Okamury se dalo čekat, že u Jakonacistů dojde okamžitě k posunu dojmu o legalitě propagace fašismu. Pokud laskavého čtenáře zaráží slůvko Jako před slovem Nacismus, vysvětlení je uvnitř.

Zdejší administrace toleruje nacistickou svastiku, je-li užita ve smyslu přirovnání, že někdo je jako nacista. Pochopil jsem z toho, že pokud předřadím toto kouzelné slůvko „jako“, které proslavil již kterýsi A.B. svým vyjádřením „sorry jako“, pak mohu přirovnávat kohokoli ke komukoli. Dávat svastiku na klopu komukoli z tohoto blogu, všem politikům a institucím apod. Administrace díky jako!

Bez ohledu na některé jakofašistické bonmoty prezidenta, které znemožňovaly a znemožňují faktické stíhání projevů kulturně rasové nenávisti, různé odrůdy jakofašistů zvedají hlavu i zde na blogu idnes. Kladou zdánlivě naivní otázky nebo prostřednictvím srovnání kohokoliv s nacismem propašovávají svastiky tu na vlajku EU nebo na klopu ministryně současné vlády. Důležité je, že to dělají jenom jako. Je to bonmot podobný tomu prezidentskému, tedy nadsázka, parabola, metafora, prostě taková milá jakonacistická poezie.

Je to stále dokola. Propagace fašismu se vztahuje na jeho podstatu v minulosti. Fašismus vytvořil principiální způsob argumentace, který především vedl k tomu, že zákon umožnil označit skupiny obyvatel, jimž byla veřejně omezena lidská práva. Tzv. Norimberské zákony nikde nepíšou o holokaustu, ale jen o zákazu sňatků mezi Árijci a Židy kvůli zachování čisté německé krve apod. Dnes se ovšem prakticky žádný rozumný člověk nepostaví za nadřazování na základě rasové genetiky. To je spíše výjimkou. Nicméně jsou zde nové rasové pohledy. Rasa jako odrůda druhu může být pojata na příkladu psů. Mezi psy najdeme celou škálu od bojových druhů po gaučové mopslíky. Psí příznivci si libovolně preferují tu či onu rasu, se kterou se sžijí, ale nikde se neprofilují politicky tak, že by v rámci podpory preferované psí rasy hodlali jiné rasy zakázat. Nicméně samozřejmě lze logicky nalézt významné kulturní rozdíly mezi rasami. Třeba takoví gaučoví salónní psíci jsou z hlediska uhlídání nabytého bohatství zcela neužiteční a se svou tendencí se neustále válet v přízni páníčka jsou zcela nepřizpůsobiví ke službě ostrahy objektů. Na psíky mohou být samozřejmě v diskuzích různé názory, ale ty nevedou k jakonacistickému požadavku eliminace nějaké psí rasy. To lidé jsou na tom hůře.

Představitel politiky přímé demokracie prostřednictvím absolutního referenda, jímž se dostal technicky k moci právě Hitler v Německu, se pár hodin po volbách vyjádřil, že výsledek voleb je nutno interpretovat ve smyslu: Aby nevládly elity. Představa, že se pan T.O. nepovažuje za elitu je velmi úsměvná. Nejde o vysokoškolské tituly nebo odbornost. Elitou mohou být v dané oblasti prostě talentovaní a vytrvalí lidé. Každý, kdo je schopen se dostat k vládě, je v jistém smyslu elita. Přinejmenším se jí z pozice uchopení moci stane. Nechápu, jak na takovou vějičku někdo skáče. Pokud je někdo v čele, je elita. Taková elita se vždy naparuje a vyvyšuje nad ostatní. V dočasném politickém smyslu je to snesitelné a tolerovatelné. Pokud ale někdo dodává na úkor některé lidské skupiny ostatním celkový dojem, že je vyvolená (třeba česká) elita a chce tak učinit definitivně tím, že zakáže například nějaké světové náboženství, pak je to nebezpečný jakonacista, protože se nám snaží podsunout nové norimberské zákony. Nakonec je jedno zdali jde o muslimy, Romy, židy, bezdomovce či nepřizpůsobivé. Vyloučené identifikované skupiny lidí navozují princip selekce, který se nemusí zastavit před nikým. V tom jsou na tom psi mnohem lépe než lidé.

Přiznám se, že mne pár přátel zklamalo svými úvahami o emigraci. Můj postoj byl vždycky jiný. Proti jasnému zlu je třeba se postavit a ne mu vyklidit prostor. Proto jsem neemigroval za socialismu a neuvažuji o tom ani tentokrát. Přestože výsledek voleb se mi líbí málo, uvědomil jsem si, jak marginální jsou moje nechuti k některým jednotlivcům či stranám v politice. Nejnebezpečnější jsou totiž jakonacisti, kteří usilují o zákaz či eliminaci nějaké lidské skupiny. Rozhodně odmítám, aby se zanedlouho naše země propadla do závislosti na pudech. Civilizačním znakem je právě ovládání pudů, tedy vláda veřejného rozumu, dlouhodobě přijímaného veřejností. Moudrost proti dojmovému, pudovému tzv. zdravému rozumu.

Autor: Zdenek Horner | pondělí 23.10.2017 18:42 | karma článku: 15.03 | přečteno: 1304x

Další články blogera

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Zdravice každé ženě k svátku

Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej ..)

8.3.2024 v 7:27 | Karma článku: 8.95 | Přečteno: 161 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 300 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 441 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 821 Celková karma 22.82 Průměrná čtenost 974

Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...