Islamofobie zastiňuje dialog i kritiku

4. 10. 2017 14:03:17
Lépe řečeno islamofobové se iracionálními postoji postupně chtějí stát jediným partnerem komunikace s islámem. Činí tak velmi podobným způsobem jako islamisté. Křiklounství, zastrašování a demagogie při doslovném výkladu Koránu.

Nic se tím neřeší. Naopak. Islamofobie je velmi nebezpečná. Jejím cílem je zatáhnout dvě civilizace do války. Je to stejný cíl, který mají též islamisté. Úkolem doby je naopak rozmělnit náboženské protiklady. Neposilovat je nekompromisními doslovnými výklady křiklounů na obou stranách. Potřebujeme slušný vědecký dialog. Pomalé rozpouštění údajných protikladů, zkrátka mezináboženský dialog.

Na obou stranách civilizací jsou pokusy o mezináboženský dialog, jehož výsledky se však nepublikují nebo zapadnou pod bombastickými zkazkami o výstřelcích a zločinech migrantů muslimského původu. Žádnou kriminalitu nemůžeme omlouvat nebo bagatelizovat. Vedle extrémně nekorektních popisů kriminality islámských migrantů a teroristů je vhodné vyváženě zveřejňovat a hodnotit kriminalitu ostatních etnik včetně té vlastní. Mohli bychom se vrátit k rozumnému uvažování, neboť nekontrolovaný eskalovaný proud migrantů se relativně zpomalil. Různí hrdinové nekorektního vyjadřování by konečně mohli připustit, že se dostali ke slovu. V našich současných volbách kandidují strany jednorázového islamofobního použití. Předpokládám, že nebudou zvoleny, a když, tak jen v okrajovém množství typu „Úsvit“.

Často zde v diskuzích padají námitky. Žádná islamofobie (kulturní rasismus, kulturní nadřazenost) neexistuje. My si však můžeme v záznamech historie snadno nalézt obdoby dnešní argumentace, která usvědčuje protagonisty z čerpané inspirace. V publicistice pozdního Rakousko-Uherska a předválečného Československa antisemité měli výhradní argument, který převzali nakonec i komunisté, zejména ve stalinském Rusku. Židé chtějí ovládnout svět! Opírali to o mnohá doslovná čtení veršů vyskytujících se na toto téma ve Starém zákoně. Zcela stejně jako dnes islamofobové opírají svá tvrzení o nevyhnutelném usilování o světovládu islámu. Z čehož pak dále vyvozují, že islám a islamizace jsou totéž, protože -> světovláda.

Nehledě na další fantastická tvrzení o židech, která se nikdy neprokázala, židovská světovláda se jaksi nedostavila a stále nedostavuje. Jistě se najdou blouznivci ve všech komunitách lidstva, které se globální mocí – světovládou zabývají. Jsou to však jen iluze. Musíme si umět přiznat i sami sebe. Jako dědici novozákonního Ježíšova odkazu bychom žádné koloniální výboje neměli konat. Neměli bychom ani dnes vyvážet nejpokrokovější osvícenskou demokracii do ostatního světa. Je to reálná pozice světovládce chovat se tímto způsobem. A přidali jsme se k tomu i my prostřednictvím účasti v misích NATO (Afghánistán). Stejně jako by nikdo nečekal násilné pokusy o světovládu od křesťanů, jejichž posvátný text jim to zakazuje, nečekal by nikdo agresi od budhistů, jejichž ústřední zaměření je zcela trpně nenásilné, ale na příkladu dnešní Barmy můžeme vidět, že takové doslovné informace ze svatých textů nejsou dnes prostě určující.

Nakonec všichni jsme společně šokováni bezdůvodným terorismem střelce z Las Vegas. Člověk je jediné zvíře, které nezabíjí jen z hladu, ale i z krutosti a pro zábavu, z nudy nebo bez motivu. Jsme sami sobě hrozbou. Například při vybržďování řidiče na dálnici, který nás naštval. Ve skutečnosti i to je stejný teror jako každý jiný. Vyplývá z příruční nekompromisnosti jednání absolutního já. Takového jednání jsme za určitých okolností schopni všichni. Naší svobodou a civilizační schopností je ovšem možnost se ovládnout. Proto doufám, že se český civilizovaný volič ovládne a nezvolí žádnou nekompromisní eventualitu, ale celkově profilovanou stranu, která mu sice poleze demokraticky na nervy, ale nezavleče jej do atmosféry msty a nenávisti.

Autor: Zdenek Horner | středa 4.10.2017 14:03 | karma článku: 11.91 | přečteno: 748x

Další články blogera

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 20.87 | Přečteno: 502 | Diskuse

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 938 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 764 | Diskuse

Zdenek Horner

Zdravice každé ženě k svátku

Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej ..)

8.3.2024 v 7:27 | Karma článku: 9.00 | Přečteno: 167 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 486 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 822 Celková karma 22.31 Průměrná čtenost 973

Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...