Šichtařové nevyhnutelná válka s muslimy

30. 05. 2017 4:08:16
Na facebooku jsem zahlédl propagační titulek článku Parlamentních listů, který propaguje poslední místní blog naší nepominutelné kolegyně. Zdá se, že se někdo pominul.

Celý titulek na Parlamentních listech zní takto:

Šichtařová: Válka s muslimy je nevyhnutelná. Vyzývám naši vládu k reakci na to, co přijde z Bruselu, protože to již zaznělo...

Ve zdejším blogu Šichtařové se věta „válka s muslimy je nevyhnutelná“ nevyskytuje; takže, abychom nebyli k Šichtařové nespravedliví, může v tomto znění býti nevinně. Článek, který se Šichtařové blogem zabývá propagačním způsobem je podepsán zkratkou „vef“. V každém případě by tentokrát měla Šichtařová zbystřit pozornost, a pokud ona sama nepovolila toto znění, měla by se od něj veřejně distancovat.

S posledním blogem Šichtařové sice nesouhlasím, a není smysluplné psát nějakou další kritiku na její postoje po Trčálkovi. Nicméně spravedlivě je nutno poznamenat, že Šichtařová mluví o hrozbě občanské války, kterou by mohla podnítit situace kolem albánských menšin v zemích sousedících s Albánií. Autorce zcela unikají základní souvislosti, nemluvě o alarmující historické neznalosti. Albánie je členem NATO, podobně jako Turecko, není tedy myslitelné, aby se Albánie například angažovala v konfliktech s okolními zeměmi. Myslím, že si Šichtařová ani nezjistila, jak se chovala Albánie v době kosovské krize.

To jsou všechno bezvýznamné detaily osobní povahy. Co je ale vážné, je titulek “Válka s muslimy je nevyhnutelná.“ Aby rozumný člověk věděl, co to obnáší, pak by si měl po poslední Trumpově návštěvě v Saúdské Arábii uvědomit, že není jisté, na čí straně nakonec v takové válce by stály USA. Dalším argumentem proti takové válce je fakt, že Pákistán, o kterém naše média prakticky cudně mlčí, je jaderná velmoc. Jaderná válka není v normálním světě myslitelná. Jaderné odstrašení dvou maličkých jaderných bomb svržených na Japonsko ukázalo, že skutečné užití tohoto potenciálu není ve větším měřítku možné. I kdyby byly bomby jedné strany sestřeleny nad cizím územím, ekologické důsledky pro celou planetu a jaderný spad i na vítězné straně by znamenal jen porážku obou stran. Je to úplně obráceně: Válka s muslimy je nemyslitelná, nerealizovatelná a zločinná.

Dokonce i prezident Trump musel slevit v mnoha výpadech proti muslimům. Oproti své volební rétorice uzavřel zcela protisměrný obchod s arabskou velmocí již na začátku svého volebního období. Prosto se mu i ve vlastní zemi vrací předvolební podněcování k nenávisti v podobě masakru v Portlandu. Příznačně až po veřejném nátlaku Trump nakonec oficiálně, ale zcela neupřímně, útok radikála na zastánce muslimek odsoudil.

Podobně to dopadne u nás. Prezident našich radikálů vyzývá k odvaze vůči islámským teroristům, Šichtařová mu kongeniálně přizvukuje, a redaktor/ka pod zkratkou „vef“ už má odvahu přímo podněcovat k „nevyhnutelné válce proti muslimům“ (§ 407 TZ). Velmi nerad bych se prosazoval předpovídáním nějakého násilného protimuslimského excesu i v naší zemi. Bylo by to příliš snadné. V nynější situaci, kdy prezident radikálů nepřetržitě provokuje prohlášeními na hranici trestnosti, čímž obstarává nenávistným živlům krytí a současně jim zaručuje beztrestnost. Protože, bude-li se radikál hájit výzvou pana prezidenta k odvaze vůči neslučitelné kultuře, hrozba excesu se zvyšuje. Mocichtivé ego prezidenta radikálů se vnitřně uspokojí, ale společnost se na čas zcela pošpiní. Nejkomičtější je, že výraz „neslučitelnost“ je ryze postmoderní. Jde o výrok nějaké hypotézy, o níž se vede diskurz čili veřejná komunikace. Je zcela proti vědeckému smyslu vyhlašovat hypotézu za fakt. Ale to jenom ukazuje, že prezident radikálů nepochopil, co kritizuje. Ona i ekonomie či prognostika by měla reflektovat soudobé výdobytky filosofie, která na některé otázky přesvědčivě odpovídá lépe než ekonomie, která se drží je svého vlastního užitného monotématu, jímž je zisk. Islám totiž vykazuje také mnohé znaky slučitelnosti, o čemž právě veřejná vědecká debata současně s hypotetickou neslučitelností uvažuje.

Již jsem o tom dříve psal, přesto mi nezbývá opakovat, že válka s muslimy je nejen nerealizovatelná, ona je navíc zcela zbytečná. I kdyby měly věroučné texty islámu vadu, která je jim často vytýkána, že jejich (ne)jednoznačnost má násilnou povahu, je nutno si uvědomit, že totéž platí pro všechny náboženské texty básnického charakteru, které lze jednoduše přizpůsobit účelovému výkladu. Všude na světě se to děje a vede to k násilí, dokonce i v současné budhistické Barmě. Často se zde poukazuje na to, že Nový Zákon, žádné násilné výzvy neobsahuje. Ono by se našlo, ale o to hůře, že v Novém Zákoně se k násilí nevyzývá, ale násilné dějiny Evropy tomu vůbec neodpovídají. Jak se ještě i dnes vyrovnat s tím, že se katolická církev distancovala od finanční účasti na otroctví až v roce 1870 na prvním Vatikánu.

Skutečným potvrzením kvality evropské kultury může být jediné řešení problému. Dialogem a vyjednáváním najít a upevnit i v evropské kultuře to dobré z islámu a na tom vystavět bratrství a přátelství mezi miliardovými kulturami. Násilím totiž dosáhneme jenom větší eskalace islámského mučednictví a následného terorizmu i v páté generaci někdejších imigrantů, kteří již evropské občanství mají a nelze jim je sebrat jinak než podobnou cestou, kterou vyšel kdysi německý nacismus. Jen by se rasové zákony přejmenovaly na „Náboženské zákony“. Tragédie takového postupu by pro lidstvo obecně byla zničující. Neboť stejně jako nelze víru v lidské mysli dokázat, nelze ji ani potlačit a to dokonce ani v totalitních režimech.

Autor: Zdenek Horner | úterý 30.5.2017 4:08 | karma článku: 18.51 | přečteno: 1973x

Další články blogera

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 556 | Diskuse

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 940 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Zdenek Horner

Zdravice každé ženě k svátku

Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej Všechno nej ..)

8.3.2024 v 7:27 | Karma článku: 9.00 | Přečteno: 167 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 154 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 822 Celková karma 22.72 Průměrná čtenost 973

Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...