Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Islám versus modernizace

Nesdílím všeobecný dojem, že pár ostřejších vět zastraší Turecko, aby přestalo být islámské. Naši islamofobové oslavují svoji jasnozřivost. Oni to vždycky říkali, že … ISIS přes svou porážku v Mosulu přece u nás cosi vyhrál.

Naši islamofobové vystupují dnes ze svého pokrytectví a jásají nad zhoršením turecko-evropských vztahů. Rozumíme ale tomu konfliktu správně? Rozumíme proč Erdogan, který je mi osobně zásadně nesympatický, dospěl tak daleko, že označil veřejně část západní Evropy za fašisty?

Jestliže my Evropané uvažujeme stále jen v dimenzích svého evropocentrismu, měli jsme možnost tuto jednostrannost napravit. Na konci osmdesátých let a v první polovině devadesátých, kdy padla železná opona, došlo nejen ke sblížení západu a východu, ale také k výraznému sblížení mezi Tureckem, USA a EU. Turecko v roce 1991 porušilo svoji neutralitu a postavilo se po bok západní koalice na obranu Kuvajtu, proti Iráku.

Tehdejší prezident Turgut Özal, který byl po matce kurdského původu, byl technokratem, jenž po Atatürkovi promyslel a provedl zásadní modernizační reformy, jež byly postaveny na postmoderním vnímání světa a vedly k mírovému sbližování dokonce i s PKK. Bohužel jeho smrtí v roce 1993 tyto procesy byly zpomaleny a později zastaveny. Kniha Islám versus modernizace obsahuje značně podrobnější informace o této Özalově politice. Popisuje jeho vzestup k moci a představuje Özalovy myšlenky z jeho knihy Turecko v Evropě, Evropa v Turecku (1991).

Příznačné je, že v ČR kromě Stručné historie států – Turecko, turistických průvodců a překladových Dějin Turecka (NLN 2010) žádné soudobé knihy o Turecku nevyšly. Özalova kniha je v knihovně k dispozici pouze v anglickém překladu. To je voda na mlýn islamofobie. Žijeme v obrazu osmanského Turecka a není žádná náhoda, že se islamofobové dovolávají křesťanských středověkých textů, založených na zásadním náboženském a kulturním odporu.

Turecko se pokouší přidružit k evropskému společenství již od července 1959! Od té doby mírně přikročilo v oblasti celní politiky, ale i trpělivý blázen by už pochopil, že tak dlouhá přístupová jednání svědčí o neochotě Evropy uznat Turecko jako součást Evropy. Erdogan se nechová tak nelogicky, jak by se mohlo zdát. Založil svoji politiku na hlavní kartě, vstupu do EU. Nyní se cítí oprávněně zrazen, protože Evropa přes jeho značné ústupky neustoupila takřka v ničem. A v posledním pohledu událostí s následným výrokem o fašismu a krutosti se odráží v Evropě těžko pochopitelný pohled země, která si toho nechala tolik nadiktovat, a přesto nedosáhla svého kýženého cíle. Za dva roky bude EU a Turecko slavit už 60 let neúspěšných jednání o přidružení. To bude sláva…

V Evropě žije v současnosti cca 3 miliony Turků. Různé studie ukazují, že turecké menšiny na západě žijí za srovnatelných podmínek jako Romové v ČR. Skrytá diskriminace se projevuje paradoxním obviňováním, že nechtějí pracovat, ale v jistě islamofobní a rasistické shodě je málokdo ochoten jim dát slušnou práci. U Turků je to o to paradoxnější, že jejich zásluhy o vzestup Německa v 60. letech minulého století jsou mimo pochybnost. Erdogan a jeho svita chtěli u těchto lidí propagovat „důstojné Turecko“. Může se nám to nelíbit, ale i v Evropských zemích kandidují nechutně rasistické i jinak nechutné partaje a nikdo jim nezakazuje působit či agitovat. Sice chápu objektivní příčiny emocionálního vyjádření o krutosti a fašismu, ale Evropané tomu nemohou porozumět, protože o turecké podstatě těchto pojmů nemají ani tušení. Z hlediska evropského pohrdání islámem a tureckou rasou nerozumějí Evropané, co jim Erdogan říká ani proč to tak vidí.

V mém hledáčku jde o velmi nešťastný vývoj. V žádném případě nechci hájit Erdogana a jeho prahnutí po moci, ale z hlediska několika návštěv Turecka nesdílím žádnou radost nad rozklížením vzájemných vztahů. Turecko je moderní zemí, sekulární republikou a turecká verze súfijského islámu, podle mne do evropského kontextu patří. Navíc v Evropě islám stejně zůstává na západním Balkáně. Evropské země se podle mne nedokáží vyrovnat s tureckou menšinou. Rozhodně ne s nespolupracujícím Tureckem v pozadí. Sekularizace v tureckém pojetí neznamená zákaz náboženství, ale skutečný multikulturní přístup, kterým nyní Evropa veřejně pohrdla. To je vlastně velké vítezství ISIS a evropských islamofobů. Napravování situace a další sbližování s islámským světem bude trvat desetiletí, pokud vůbec Evropě dojde, co ztratila. Obávám se, že sebe zahleděná Evropa kulturně degraduje natolik, že se snadno vzdává postmoderních výdobytků ve prospěch extrémistických pohledů na věc. Jak se ukazuje, tak zrušení soužití je jen otázkou ostré výměny názorů mezi politiky a je možné za pár týdnů. Ale toto soužití se budovalo léta a mělo mít dlouhodobou platnost.

Základní vize tureckého islámu je především nerasistická. Zde velmi souhlasím s Turgutem Özalem, že fanatický sekulární radikalismus si najde nacionální modlu a dojde k deifikaci státu. Na základě tohoto vidění světa se kulturně rasistická Evropa, která odmítla multikulturalismus, jen těžko je schopna integrovat s jakýmkoliv islámským viděním světa. Evropa bude připravena k integraci, až se skutečně a definitivně posune od výlučného kulturně rasistického sebepojetí iracionálního evropocentrismu. Tedy demokracie beze strachu také pro islám. Neboť, je-li křesťanská myšlenka silná a veliká, nemůže ji nějaký "primitivní islám" porazit.

Autor: Zdenek Horner | středa 22.3.2017 1:18 | karma článku: 8,81 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 774x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik