Proč nerušit organizaci HateFree

6. 02. 2017 17:38:17
V diskuzi pod článkem, zde na idnes, s titulkem slibujícím možný konec organizace zajišťující kampaň proti nenávisti a porušování lidské důstojnosti, zaznívá pokřivená radost. Tato radost je silně krátkozraká, potřebujeme HateFree

Agentura, která vede kampaň proti větrným mlýnům lidské agrese, nemůže být nikdy populární. Článek slibující její možné zrušení vyvolal očekávatelnou vlnu radujících se příspěvků, které si ovšem neuvědomují, že jejich zájmem by měl být naprostý opak.

Již jsem zde psal o knize, kterou veřejnost sice nijak masově nečte, ale to je právě ke škodě předčasně oslavujících značná chyba. Lidé provozující nenávistnou kampaň v diskuzích na internetu se dnes cítí naprosto bezpečně, protože si jsou vědomi, že za podobné výroky, které pronášejí politici na nejvyšší úrovni, zřejmě ani je nebude nikdo stíhat.

Věci se mohou pohnout novým směrem. Jedno hledisko předvolební taktiky ukazuje tvář Sociální demokracie, která se chce blížit občanům. Od okamžiku, kdy premiér Sobotka vyslovil porozumění s tím, že migranty tu nechceme, bylo zbavování se politiky reprezentované ministrem Dienstbierem ml. zcela logické. Určitým lakmusovým papírkem byl také úspěch rasově asertivního Jiřího Čunka, tč. hejtmana Zlínského kraje. Politika Lidovců, ale pravděpodobně i přidruženého STANu bude jistě využívat latentně kulturního rasismu. Zdá se, že v nadcházejících volbách nebude, mimo skupinky idealistů v ANO, žádná politická strana stavět na oddiv protirasistickou politiku.

Druhým hlediskem je reálná situace v tomto segmentu „řízení“ společnosti. Pokud si projdete diskuze pod nedávnými příspěvky, např. zde o Libanonu, zjistíte, že nejde o nějakou vlasteneckou nenávist k nepříteli, jde o latentní nenávist spojenou s neschopností vyrovnat se se spoluvinou vyspělého světa nad situací světa smýkaného, rozvojového či rozvráceného válkou. Nad problémy Libanonu nemáme co mudrovat. Můžeme nanejvýš mlčet, protože jejich pomoc postiženým válkou je nesrovnatelně kvalitnější ve srovnání s jejich ekonomickou situací.

Už slyším námitku, že „naši lidé takoví nejsou, jejich vlastenecké komentáře jenom požadují bezpečnost a to, aby každý respektoval, že si na pivko každý musí vydělat...

Celý problém je v tom, že všechny tyhle kampaně a organizace se vehementně snaží řešit neexistující problém. Češi totiž v principu nemají problém s jinakostí, jsme povětšinou v pohodě, máme to na salámu a rádi u pivka pokecáme s kýmkoli, kdo s námi na něj zajde, i kdyby mělo být třeba nealkoholické. Problém máme s lidmi, co si na to pivko nevydělají, i když by mohli a namísto toho si ho nechají zaplatit od nás prostřednictvím dávek. Ještě větší problém máme s lidmi, co nám cestou z toho pivka v temné uličce rozbijí hubu, aby nám mohli ukrást telefon a pár drobných, co jsme měli na pivko na zítra. No a největší problém máme s lidmi, co vyhodí hospodu do vzduchu, protože pití pivka uráží jejich kulturu a víru. To není rasismus, xenofobie ani nenávist, to je racionalita, zdravý rozum a pud sebezáchovy. To žádnými kampaněmi proti nenávisti a freehate organizacemi nepotlačíte.

+30/0

Přičemž se podložené námitky v diskuzích, ale i v mnohých článcích na zdejším blogu, ignorují. Ne, že by se nevyskytovaly, jako např. tento:

Největší zastoupení souhlasných odpovědí bylo zaznamenáno u negativních názorů – cizinci jsou příčinou nárůstu kriminality (souhlas vyjádřilo 66 % respondentů) a zvyšují celkovou nezaměstnanost (65 %). Nesouhlas s těmito výroky vyjádřila pouze přibližně desetina dotázaných (9, respektive 13 %). Nadpoloviční většina českých občanů se domnívá, že cizinci dlouhodobě žijící v ČR znamenají zdravotní riziko (57 %), nesouhlas vyjádřilo 15 % oslovených. Souhlas nad nesouhlasem převážil také v případě výroku, že cizinci ohrožují náš způsob života – dvě pětiny dotázaných (42 %) souhlasily, necelá čtvrtina nesouhlasí (23 %).

U pozitivních výroků týkajících se cizinců dlouhodobě pobývajících v ČR naopak převládají nesouhlasné odpovědi. Převážná část české veřejnosti nesouhlasí s tím, že cizinci obohacují naši vlastní kulturu (souhlas vyjádřilo 22 % dotázaných, nesouhlas 46 %, což je nevyšší podíl nesouhlasících ze všech položek), přispívají k řešení problému stárnoucí populace (souhlas 23 %, nesouhlas 39 %) a přispívají k rozvoji hospodářství (souhlas 16 %, nesouhlas 42 %).

http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/114540-vztah-cechu-k-cizincum-nicim-nas-neobohacuji-a-siri-nemoci-sokuje-pruzkum/

0/0

V již zmíněné knize je celá kapitola věnována problematice trestněprávního pohledu mj. na agresivní komunikaci na sociálních sítích.

Důležité jsou následující dva odstavce ze závěru „trestněprávní kapitoly“.

Případné zrušení HateFree by tedy znamenalo oslabení politiky „méně trestů – více výchovy“. Ve svém důsledku úplné zrušení politiky výchovy např. zrušením Agentury pro sociální začleňování, případně i zrušení celého „ministerstva pro lidská práva“, by vedlo ke zvýšení trestněprávní represe. Logické by bylo tuto instituci zachovat, aby se mohlo diskutovat svobodněji. Správnějším postupem by bylo spíše ztrojnásobení rozpočtu a tím větší tlak fakticity na internetových diskuzích, které by měly být, a já věřím, že v budoucnosti budou, moderovány.

Moderované diskuze jsou žádanou budoucností. Z mnoha nenávistných příspěvků zaznívá neznalost, opomenutí, ignorace. Je to ovšem přesně to, co se ze studené technologie sociálních sítí a politiky člověku dostává. Nezájem, posměch a někdy i vyhrožování. Je to obraz naší současné duše, sociální situace a citové vyprahlosti. Lidé se přímo vyžívají a předstihují v ukazování nesoucitu, nedojímání se, a kdyby bylo uzákoněno heslo Arbeit macht Frei, byli by nejšťastnější. Zapomněli totiž, kde to heslo bylo napsáno, ale zní jim skvěle k postojům vůči nepřizpůsobivým a parazitickým monstrům i všem typům strašidel.

Autor: Zdenek Horner | pondělí 6.2.2017 17:38 | karma článku: 14.79 | přečteno: 1410x

Další články blogera

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 271 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 565 | Diskuse

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 7.57 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 823 Celková karma 22.29 Průměrná čtenost 973

Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...