Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politická korektnost trvá

Většina rozumných lidí chápe politickou korektnost jako slušnost ve vyjadřování, vychovanost. Stále ovšem trvají pokusy tvrdit, že sprostota odhaluje pravdu a slušnost ji zakrývá.

Naposledy zde na blogu  Petr Hess. Označil politickou korektnost, prý podle Anthony Browna, za ideologii, která klasifikuje určité skupiny lidí jako oběti, jež potřebují ochranu před kritikou. Smutné je, že ani větu necituje celou: „ ... oběti, jež potřebují ochranu před kritikou, a jejíž příznivci věří, že jiný přístup nelze tolerovat“. Zkrácení citace značně mění smysl. Jistě se vyskytují jednotlivci, kteří nejsou ochotni „jiný přístup“ tolerovat. Právo např. v naší společnosti vymezuje jen velmi úzký okruh trestní odpovědnosti prakticky jen ve zcela evidentních případech extremismu.  Zkrácením citace se snaží Hess navodit dojem, že každý, kdo je jen trochu korektní, je neomarxistou. K tomu všemu je směšné se dívat na to, jak se usilovně snaží hulváti – političtí nekorektníci navodit dojem, že oni bojují za svobodu a pravdu tím, že by nejraději zakázali korektnost. Tomu tedy říkám boj za svobodu.

Kdo je Anthony Brown? Britský konzervativní novinář a bývalý (?) poradce někdejšího primátora Londýna Borise Johnsona. Britský postBerxitový příběh právě eskaluje a Boris povýšil na ministra zahraničí. V prvním díle mayovky premiérky Mayové jsme mohli zaslechnout první nekorektní pojmy: globální Británie, jaderné zbraně, tajné služby. Skutečně nekorektní arsenál. Samozřejmě za těchto podmínek situace povede k další eskalaci násilí v Británii a zanedlouho i válečné demonstraci britské síly ve světě. Však uvidíme.

Nicméně zpět k Hessovi. Neužívám nějaký oslovující výraz, protože tím bych urazil nekorektní cítění kritizovaného autora, takže doufám, že se tato výtka neobjeví v diskuzi pod mým článkem. Ze stejných důvodů často některým lidem přímo napíšu, že je vidím jako neonacisty, kulturní rasisty, hlubinné fašisty apod. Divím se, že tuto moji politickou nekorektnost nevítají, naopak jsem za to kritizován. Kolikrát mám z toho až sluníčkové výčitky, že v rozporu se svým vychováním se musím přizpůsobovat hulvátům, kteří každého svévolně označují, jak chtějí, ale fňukají v okamžiku, kdy to někdo provede jim. Vůbec Hessovi neberu, že nevěří svým politikům, také jim věřím jen velmi omezeně. Víra v politiky rozhodně není tím, co by sluníčka a hulváty nějak dělilo.

Podle Hesse bychom se měli vyjadřovat naprosto uvolněně a používat jenom pojmenování Cikán namísto Rom. Není to náhodou jen obrácená diktatura jednoho omezeného světa? Úplně vidím, jak pan učitel střední školy promlouvá pokrokově nekorektně ke svým žákům: hele, cikáne protože jsi hlupák s nízkým IQ, z mého předmětu propadáš, tebe to nejde naučit; a ty bukvice … jsi špatně odpověděl na otázku, s kým budu v budoucnu žít, máš z eseje pětku, protože se stejným pohlavím se ty bukvice nežije; a ty kriple vzadu v lavici sis nevyzvedl oznámkovanou práci včas, propadneš taky, jestli si nepořídíš rychlejší vozejk; a vy dvě šílený krávy z první lavice máte za pět ze stejný eseje jako bukvice, že jako nehodláte žít s někým kdo vás občas zmlátí (!!?), to si zapište za uši, taková je realita a i kdybyste si vzaly negra, jinak to nebude. Nestíhám obdivovat, jak učitel Hess objasnil v jednom odstavci mládeži správný náhled na život a spravedlivě čili nekorektně klasifikoval výsledky studentů. Já jako skrytý neomarxista v prostřední lavici jsem strachy ani nedutal, i když jsem si v duchu říkal, vedle testů IQ se také měří sociální IQ, v tom ohledu je Hessák psychopat. Školákovi se nikdo nemůže divit, že neuctivě mezi spolužáky v duchu komolí jméno neoblíbeného učitele.

Celá Hessova perspektiva je chybná. Pojmenování má automatický vliv na přijetí kritiky. Vulgarita je okamžitě osobní a nezakládá budoucí dialog.  Vyjde to najevo, když si vezmeme typický příklad veřejného dehonestování Romů (pro ty co nerozumějí – Cikánů) v přímém přenosu televize: „voni nám tady ty černý huby házej odpadky a hlučej celou noc a my nemůžeme spát“. Vcelku oprávněná a věcná stížnost nebude ani v mysli romského spoluobčana pod deset let nikdy vyslyšena, protože celý dialog začíná „černý huby“; za cikána by byli Romové vděčni. Naši romští spoluobčané pod deset let potřebují „korektní“ ochranu společnosti, protože pokud s nimi od ustálení jejich paměti jednáme automaticky, jako s občany druhé kategorie, nemůžeme čekat v budoucnu žádný dialog, žádné porozumění. Lidé, s takovou zkušeností, obraní o svou lidskou – občanskou důstojnost, nemají co ztratit a nelze se jim divit, že se nechtějí podílet na budování společného státu podle nějakých hulvátských představ.

Takové hulvátství v diplomacii se také nevyplácí. Prostě pak nedojde k plnohodnotné komunikaci, jak dokázal u nás souboj hulvátů Shapiro – Zeman. Slušné vyjadřování nejenže nevylučuje kritiku, ono ji v konstruktivní formě zakládá. S hulvátským oslovením si ani nevyslechnete, co vám kdo říká, natož abyste na to bral vnitřně zřetel. V rovině oslovení cikáne je založen kulturně rasistický rozdíl, že patřím k menšině, jejíž všechny pejorativní vlastnosti jsou v místě promluvy okamžitě přítomny. Možná se podvolím takovému hulvátskému nátlaku na místě, kde se nemohu bránit a odkývu cokoli, ale doma a v budoucnosti neslevím všem těm gádžům vůbec v ničem. Taková je skutečná „politická nekorektnost“. Je to jenom mluva slaboduchých hulvátů, kteří si myslí, že zastrašováním zvětší svoji pravdu. Hulvátství není jediná možná forma kritiky, ta má snad oprávnění tam, kde už nic jiného nezbývá. Takové situace samozřejmě jsou ve chvíli ohrožení, v podnapilosti v hospodě apod. Homo sapiens sapiens však v běžném styku hulvátství ke kritice nepotřebuje, kritiku podkládá věcností daného případu. Zdůrazňovat stereotypy je naopak příznakem vylhaného hulvátství, které se s nějakou věcností nikdy nepotkává.

Hulvátství cenzuruje dialog!

Autor: Zdenek Horner | pátek 20.1.2017 15:32 | karma článku: 25,28 | přečteno: 857x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 773x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 825
  • Celková karma 22,22
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik